З приходом весни ми частіше зустрічаємось у друзями на дачі чи природі. А такі зустрічі рідко відбуваються без приготування смачного ароматного м'яса на вугіллі. Тому готуючись до сезону барбекю, варто розібратися, які решітки вибрати для мангалу?

Які бувають решітки для гриля?

До основних типів решіток відносять:

  1. Класичний. Найпоширеніший тип, який підходить для більшості стаціонарних мангалів. Класичні решітки роблять із різних матеріалів. Найпопулярніші решітки для гриля з нержавіючої сталі або чавуну. Якщо у вас вже є стаціонарний мангал, класична решітка стане універсальним рішенням для приготування різноманітних страв. А якщо ви ще не встигли його придбати й лише розглядаєте таку можливість, купити мангал можна на нашому сайті за вигідною ціною.

  2. Вироби з антипригарним покриттям. Вони погано витримують високу температуру приготування та різні механічні пошкодження. Але при цьому продукти не прилипають до їхньої поверхні.

  3. Решітка-гриль. Вирізняється великими прутами. Використовується для стейків та інших страв, які готують за високої температури.

  4. Подвійні. Такі решітки мають два відділення. Це дозволяє одночасно готувати відразу кілька страв (наприклад, м'ясо та овочі).

Як правильно вибрати решітку для барбекю? Для цього звертайте увагу на:

  1. Розмір мангалу. Решітки повинні підходити за розміром до мангалу, закривати поверхню і забезпечити рівномірне прогрівання.

  2. Кількість порцій. Якщо планується готувати для великої компанії, вибирайте решітку більшого розміру або подвійну решітку.

  3. Форму решітки. Впевніться, що вона відповідає формі мангалу. Овальні та круглі решітки ефективніші для грилів такої ж форми. А прямокутні – універсальні та підійдуть для більшості моделей. Наприклад, мангали в стилі лофт часто мають строгу прямокутну форму, тому до них ідеально підійдуть решітки з аналогічною геометрією — це забезпечить рівномірний прогрів і стійке розміщення продуктів.

  4. Висоту решітки. На деяких мангалах можна регулювати висоту решітки для контролю за температурою приготування страв.

Зробивши правильний вибір, процес приготування м'яса стане більш комфортним та приємним.

Матеріал решітки

​Кожен матеріал має свої особливості. З ними потрібно ознайомитись та враховувати їх перед тим, як ви зберетесь купити аксесуари для мангала — це допоможе обрати справді зручні та довговічні вироби.

Чавунні решітки

Це класичний вибір для любителів соковитих стейків та страв з характерним малюнком прожарювання. До переваг чавунних решіток належать:

  1. Рівномірне нагрівання. Чавун має високі показники теплоємності. Тому продукти на такій решітці готуються рівномірно.

  2. Довговічність. Чавун – міцний матеріал. Він витримує високу температуру.

Але є у матеріалу і недоліки:

  1. Вага. Чавунні решітки важкі. Це може ускладнювати їхнє транспортування та встановлення.

  2. Необхідність спеціального догляду. Щоб захистити решітку від появи іржі, після кожного її використання поверхню змащують жиром.

Чавунна решітка найбільше підходить для приготування м'яса.

Нержавіюча сталь

Нержавіюча сталь часто використовується для виготовлення аксесуарів для мангалу. Її переваги:

  1. Стійкість до корозії. Якщо решітка зберігатиметься у вологому приміщенні, вони не заржавіє навіть через багато років.

  2. Легкість. Решітки з нержавіючої сталі легші за чавунні. Це полегшує їх встановлення, перенесення та догляд.

Недоліки матеріалу:

  1. Швидка втрата тепла. Показники теплоємності у нержавіючої сталі менші, ніж у чавуну. Тому вона нагрівається і остигає набагато швидше. Особливо різниця відчутна при приготуванні великих шматків м'яса, які потребують стабільної температури.

  2. Можливість деформації. При перегріві нержавіюча сталь деформується. Це призводить до втрати форми і може вплинути на якість приготування їжі.

Решітка з нержавіючої сталі підходить для приготування різних продуктів, проста у догляді та зберіганні. Але необхідно враховувати її особливості та обмежені термостійкі властивості.

Емальовані та хромовані

Емальовані решітки мають покриття, що захищає метал від корозії. Воно здатне витримувати високі температури. Завдяки гладкій поверхні, до емальованих решіток не прилипають продукти під час приготування. А процес чищення стає легшим. Але емальовані решітки чутливі до механічних пошкоджень та подряпин. Тому потрібно уважно вибирати засоби для їхнього чищення. Металеві щітки та абразивні речовини для цього не підходять.

При правильному догляді можуть служити довго. Але якщо емаль ушкоджується, це призводить до корозії під нею. Тому не можна використовувати металеві щітки або гострі предмети для чищення. А при пошкодженні покриття краще вибрати новий аксесуар. Також емальовані решітки практично не схильні до утворення нагару.

Хромовані решітки стійкі до подряпин. Покриття захищає метал від пригорання та полегшує очищення. Залишки їжі з них легко видаляються. Матеріал захищений від іржі та окислення, продовжуючи термін служби решітки. Він швидко прогрівається і рівномірно розподіляє тепло, що сприяє якісному прожарюванню. Але вони погано витримують високу температуру і потребують акуратного поводження.

Яку решітку купити для шашлику – хромовану чи емальовану? Емальовані решітки зручні та прості у догляді. Хромовані – добре захищені від корозії. Обидва типи мають свої плюси та мінуси, тому варто враховувати умови експлуатації та ваші вимоги до довговічності та зручності використання.

Правила вибору

Як вибрати решітку для гриля? Для цього рекомендують звертати увагу на:

  • розмір - решітка повинна відповідати розміру мангалу;

  • вага - легкі зручніше у використанні, але важкі стійкіше;

  • зручність (наявність ручок, можливість складання);

  • матеріал.

Чавунні решітки підходять для стейків та овочів. Нержавіюча сталь ідеальна для риби та морепродуктів. Решітки з антипригарним покриттям вибирають для приготування на грилі грибів та овочів.

Правила догляду

Як доглядати за решітками для гриля? Існує кілька простих правил:

  1. Чистіть решітку після кожного використання.

  2. Багато решіток не витримують різкого перепаду температури. Це може призвести до появи на поверхні тріщин та деформацій виробу. Тому не можна холодну решітку одразу класти на відкритий вогонь. Рекомендується дати час, щоб зігрітися.

  3. Зберігайте решітку у сухому місці.

  4. Металеві щітки або гострі предмети для чищення можуть пошкодити поверхню. Через це до решітки починають прилипати продукти.

  5. Перевіряйте решітку на наявність пошкоджень, іржі або зношування. Якщо вони з'явилися, краще купити нову решітку.

Дотримуючись цих рекомендацій, можна продовжити термін служби решітки для гриля.

Підсумки: яку решітку вибрати?

У таблиці наведено огляд решіток для мангалу, зроблених з різних матеріалів.ц

Параметри

Чавунні решітки

Нержавіючі решітки

Емальовані решітки

Хромовані решітки

Теплоємність

Висока

Низька

Середня

Середня

Стійкість до корозії

Середня (при догляді)

Висока

Висока

Висока

Вага

Важка

Легка

Середня

Середня

Зручність у догляді

Потребує спеціального догляду

Легко чистити

Легко чистити

Помірно легко чистити

Довговічність

Дуже висока

Висока

Середня

Висока

Ціна

Середня/висока

Середня

Низька/середня

Середня

Здатність до деформації

Низька

Середня

Середня

Середня

Підходить до м'яса

Відмінно

Добре

Помірно

Добре

Підходить для овочів

Добре

Відмінно

Відмінно

Відмінно

 

Вибір решітки залежить від різних факторів. У тому числі тип мангалу, страви, які планується готувати й інші критерії. Тому найкраща решітка для мангалу буде у кожного своя.