Чавунні казани — дуже міцні та довговічні. Вони зовсім не вибагливі у догляді, але вимагають мінімальної уваги: очищення після застосування, сушіння та змащування. Інакше всередині посуду може з’явитися пліснява чи іржа. Власникам чавунного посуду варто знати, як усунути неприємний запах із казана та позбутися бруду. Методи, що використовуються, не повинні шкодити здоров'ю.
Як прибрати запах із казана: причини та способи усунення
Неприємний запах на чавунному посуді виникає з двох причин: казан не прожарили або неправильно мили. Чавун — пористий матеріал, на якому накопичуються залишки їжі. Недостатнє їхнє видалення веде до неприємного аромату. Зрозуміти, як прибрати запах із казана, допоможуть цінні поради.
Ефективні способи позбавлення запаху
Позбутися неприємного запаху в чавунному казані можна таким шляхом:
- Відправити казан на вогнище, всипати в нього 1 кг солі, прожарити півгодини.
- Проварити чавунний посуд у розчині оцту чверть години.
- Натерти дно та стінки казанка лимоном, залишити його на кілька годин.
Занурити ємність у слабкий розчин соди, прокип'ятити 10 хвилин.
Після закінчення процедури казан з чавуна потрібно прожарити на вогні, потім змастити олією.
Як прибрати іржу з казана
Чавунний казан починає ржавіти під впливом кисню, що міститься в повітрі. Він реагує із залізом у складі чавуну, а волога та лужні мийні засоби прискорюють процес.
Як позбутися іржі за допомогою спеціальних засобів та народних методів
Є багато способів, як прибрати іржу з казана. Можна купити готовий засіб або скористатися народними методами:
- Заповнити казан кока-колою, витримати на вогні, поки не зникнуть іржаві плями.
- Прокип'ятити казанок у розчині соди (пів пачки на 6 л рідини) 3 години.
- Прибрати шар іржі щіткою, потім знову прожарити ємність на вогні й змастити олією.
При використанні хімічних засобів слід дотримуватись рекомендацій виробника.
Профілактика іржі: як правильно доглядати за казаном
Щоб надійно захистити чавунний казан від іржавих плям, потрібно дотримуватися вимог по догляду:
- Уникати застосування абразивних миючих засобів.
- Витирати ємність, зберігати в сухому місці, що провітрюється.
- Тримати кришку окремо, щоб всередині не накопичувався конденсат.
Пам'ятайте, що накопичення вологи на стінках казанка може призвести до утворення іржі.
Як прибрати нагар із казана
Нагаром називають шар бруду, який утворюється під час горіння. У випадку казанка це суміш сажі з жиром, що з'являється з будь-якого боку ємності.
Рекомендації щодо видалення нагару з казана
Якщо ще не знаєте, як прибрати нагар з казана, скористайтеся такими методами:
- Застосувати термообробку, тоді бруд сам відвалиться.
- Посипати забруднену поверхню содою, залити все оцтом, почекати півгодини.
- Помістити казанок у водний розчин суміші соди, силікатного клею та мила, прокип'ятити 40 хвилин.
Після очищення казанок необхідно вимити водою з харчовою содою, щоб застерегти прилипання їжі.
Як запобігти утворенню нагару в майбутньому
Ретельне очищення ємності після використання дозволяє мінімізувати кількість нагару, яка з'являється на чавунному казані. Ще одна рекомендація — уникати сильного нагріву посудини.
Як прибрати жир із казана
Жирові відкладення всередині чавунного казана накопичується через тривале перебування готової їжі в ємності, проникнення харчових частинок у пори матеріалу.
Способи видалення жиру з поверхні казана
Відмінно очищають казанок від жиру гірчиця та сода (2 ч. л. на літр окропу). Використовуючи губку, необхідно протерти цим розчином поверхню казанка, потім прополоскати водою.
Ще один дієвий спосіб — змішати однакову кількість оцту та води, додати 3 ложки мийного засобу. У цей розчин слід помістити казан, прокип'ятити 2 години.
Поради щодо догляду за казаном, щоб жир не накопичувався
Уникнути накопичення жиру на стінках чавунного казана допоможе своєчасне видалення харчових залишків. Також рекомендується мити ємність гарячою водою та содою після кожного застосування.
Як прибрати сажу та кіптяву з казана
Коли дим від вогню, який несе незгорілі частинки палива, охолоджується, на прилеглих поверхнях утворюється кіптява. Сажа — товстий шар кіптяви.
Способи видалення сажі і кіптяви з поверхні казана
Як прибрати кіптяву з казана, повинен знати кожен турист. Щоб розчинити органічну частину забруднення, слід застосувати кислоту чи луг. У похідних умовах рекомендується:
- У ємність насипати сіль та золу з багаття, заповнити її водою.
- Помістити казанок у розчин, прокип'ятити 1 годину, залишити на ніч.
- Вранці відмити посудину від забруднення.
Поради щодо аналогічного використання соди, оцту та щавлевої кислоти підійдуть лише мешканцям кемпінгів зі зручностями.
Щоб не довелося розв’язувати проблему, як прибрати сажу з казанка, потрібно вчасно звільняти ємність. Так можна уникнути багатошарового скупчення бруду.
Як запобігти їх накопиченню
Сажа утворюється в результаті згоряння смоли, дьогтю та масел, що містяться в деревині. Якщо використовувати сухі дрова з малим вмістом таких речовин, сажі буде менше.
Як прибрати цвіль із казана
Причини появи цвілі в казанку — зберігання посуду в погано провітрюваному та вологому приміщенні. Якщо щоразу насухо витирати казан та стежити за вологістю, пліснява на посуді не з'явиться.
Методи видалення плісняви та їх профілактика
Безпечно позбутися грибка допомагає сода. Чайну ложку лужної речовини слід розчинити у склянці води, потім обробити розчином запліснявілі поверхні. Через годину їх потрібно вимити.
Оцет — інший ефективний засіб, що використовується для усунення цвілі. Він знищує багато грибків, не токсичний. Розчин оцту можна нанести на стінки казанка розпилювачем.
Якщо не знаєте, як прибрати неприємний запах з казанка, що виник через утворення цвілі, варто скористатися оцтом або содою.
Як прибрати накип із казана
Накип — тверде відкладення мінеральних речовин на поверхні теплообмінних пристроїв. При нагріванні води розчинні солі розкладаються, в осад випадають солі кальцію та магнію.
Способи видалення накипу з казана
Найпростіший спосіб — змішати лимонний сік з водою, нанести на забруднені стінки посуду. Через 10 хвилин поверхні можна протерти губкою.
При сильних забрудненнях краще приготувати суміш із лимонної кислоти (1 упаковка), 4 ст. л. харчової соди, 250 г оцту. Її потрібно помістити у казан та залити водою, потім проварити розчин.
Як запобігти появі накипу в майбутньому
Накип не з'явиться на стінках чавунного казана, якщо при приготування їжі використовувати фільтровану воду.
Як доглядати за казаном, щоб уникнути забруднень
Перше правило — мити казанок проточною водою, використовуючи віскозну серветку. У разі сильного забруднення ємність можна замочити з кількома краплями мийного засобу на 20 хвилин. Вимитий казан забороняється залишати вологим, обов'язково потрібно витерти й змастити олією. Зберігати його слід в сухому та чистому місці. Якщо дотримуватись всіх вимог, казан з чавуну залишатиметься чистим. А проблема, як прибрати запах із казана, навряд чи стане актуальною.
Сподіваємося, що наші поради з догляду за казаном були для вас корисними. А якщо ви шукаєте, де купити казан, на нашому сайті представлений широкий вибір якісних казанів від перевірених виробників. Зокрема, у нас ви можете купити чавуний казан за вигідною ціною!