Чавунний казан — чудовий посуд для приготування їжі. Приготовлена ​​в ньому їжа запашна та смачна. Власникам важливо знати, як експлуатувати чавунний казан. Правила користування включають підготовку, застосування, очищення та зберігання ємності. За суворого дотримання рекомендацій вона прослужить багато років без втрати корисних властивостей.

Підготовка чавунного казана до першого використання

Нові металеві казанки із заводу покриті шаром технічної олії. Тому перш ніж використовувати чавунний казан, необхідно обов'язково вжити певних заходів.

Чому важливо прожарювати казан перед першим застосуванням

При першому нагріванні захисна поверхнева плівка ємності розпочне вигоряти, видаючи неприємний запах. Якщо відразу почати приготування їжі в новому казанку, шкідливі продукти розпаду заводської смазки проникнуть у їжу. Вживати її буде небезпечно для здоров'я.

Покрокова інструкція з прожарювання

Напередодні першого використання казан необхідно прожарити. Тоді на поверхні з’явиться захисний шар для попередження пригорання їжі.

Порядок робіт:

  • Поставити посуд із чавуну на мангал, витримати на сильному вогні протягом півгодини, щоб випалити технічну олію.
  • Охолодити ємність (щонайменше десять хвилин).
  • Повернути на вогнище, обробити стінки рослинною олією.

Після закінчення процедури ємність можна безпечно використовувати для приготування смачних страв.

Як правильно користуватися чавунним казаном

Казанок з міцного чавуну буде служити довго, якщо в процесі користування  дотримуватися вимог по догляду.

Основні правила експлуатації

Насамперед варто пам'ятати: чавунний посуд неприпустимо використовувати для зберігання готових страв, щоб уникнути процесу окислення. Також рекомендується:

  • Уникати різких перепадів температури.
  • Очищати губкою без застосування абразивних засобів.
  • Періодично змащувати ємність рослинною олією.

Зберігати казанок варто у сухому приміщенні, обов'язково окремо від кришки. Інакше всередині може накопичуватися конденсат.

Поради з готування в чавунному казані

Користуватися чавунним казанком буде безпечно, якщо під час приготування їжі виконувати такі рекомендації:

  • При необхідності підняти кришку знімати казан з вогню за допомогою прихваток.
  • Готувати на невеликому вогні, щоб інгредієнти приготувалися рівномірно.
  • Перемішувати їжу подовженою шумівкою, не торкаючись гарячих стінок.

При подачі готової страви краще застосовувати підставку під казан. Тоді він точно не перекинеться.

Сумісність чавунного казана з різними плитами

Якісний казанок з міцного чавуну — універсальний посуд, який підходить для всіх видів плит та відкритого вогню.

Чи можна ставити чавунний казан на газову плиту?

Плоскодонний казанок зручно застосовувати на газовій плиті. Завдяки своїй формі та властивостям матеріалу він рівномірно розподіляє тепло. Продукти готуються швидко, не втрачаючи корисних властивостей.

Чи можна використовувати на електричній та керамічній плитах?

Для електричних плит підходять казанки з будь-яких матеріалів, включаючи чавун. Усі вимоги висуваються до поверхні дна посудини. Вкрай важливо, щоб вона була рівною, товстою, без шороховатості. Сумніватися, чи можна ставити чавунний казан на електричну плиту, не варто.

Використовувати чавунний посуд на керамічних плитах – небажано. Заважка ємність із чавуну здатна пошкодити варильну поверхню.

Чи підходить чавунний казан для індукційної плити?

Індукційні плити використовують із посудом, який володіє магнітними властивостями. Якщо вони є, не слід сумніватися, чи можна ставити чавунний казан на індукційну плиту. Також важливо, щоб товщина стінок ємності не перевищувала 1 см, а дотик до плити був щільним.

Чи можна ставити чавунний казан в духовку?

Тугоплавкий чавун витримує нагрів до 260 ℃. Оскільки температура готування в духовці близько 180℃, чавунні казани можна використовувати для приготування в ній їжі.

Як правильно готувати в духовці?

Спочатку духову шафу слід прогріти. Посуд із чавуну відмінно підходить для рівномірного запікання різних продуктів. Вони виходять соковитими, корисними для здоров'я: запікаються у власному соку.

На що звернути увагу під час використання

Не можна ставити чавунний казан в духовку, якщо він містить пластикові ручки. Інакше можна зіпсувати посуд — пошкодити його елементи в умовах надмірної температури.

Догляд за чавунним казаном після використання

Відразу після застосування казанок необхідно звільнити від приготовленої страви, видалити залишки їжі, вимити та протерти рушником.

Чи можна мити чавунний казан миючим засобом?

Після прожарювання казанок небажано мити миючими засобами, тим більше агресивними. Для очищення достатньо застосувати теплу воду, губку, бамбукову щітку.

Чи можна мити чавунний казан у посудомийці?

Чавунні казани не можна ставити в посудомийну машину, оскільки миючі засоби можуть пошкодити захисний шар на поверхні чавуну. Без нього казанок здатен постраждати від корозії, втратити свій кулінарні властивості.

Знати, як користуватися чавунним казаном, повинен кожен власник такого чудового посуду. Догляд за казанком нескладний, процес займає мінімум часу. Користувачам важливо розуміти, чи можна ставити чавунний казан на керамічну плиту чи будь-яку іншу. При дотриманні правил він прослужить довго, а приготовленні в ньому страви будуть смачними. А якщо Ви шукаєте де купити казан чавунний який прослужить Вам довгий час то зверніть увагу на асортимент нашого магазину. У нас представлено продукцію тільки найкращої якості по вигідним цінам.