Магазини пропонують величезну кількість казанів із чавуну. На перший погляд, вони відрізняються лише формою та розміром. І тут постає питання: який чавунний казан вибрати, щоб готувати у ньому різні страви? Чи варто враховувати товщину дна та стінок? З усім цим слід ретельно розібратися.
На що звернути увагу при виборі казана із чавуну
Переваги чавунних казанів — велика вага, товсті стіни, що поступово переходять в округле дно. Завдяки цьому їжа прогрівається рівномірно.
Основні критерії вибору: матеріал, покриття, товщина стінок
Роздумуючи, який чавунний казан краще купити, спочатку варто звернути увагу на товщину стінок. Для утримання тепла буде достатньо 0,5 см. Щодо матеріалу, найкраще, щоб це був чистий чавун. Він не боїться вогню та високих температур, під час смаження створює власне антипригарне покриття.
Вибираємо об'єм та розмір чавунного казана
Казанок повинен підходити під комфорки плити або печі. Підбираючи габарити посуду, важливо врахувати місце приготування. Перш ніж вибрати чавунний казан, потрібно виміряти отвір плити: він має бути на пару сантиметрів менший за діаметр посудини. Інакше її стінки не зможуть поступово прогріватися.
Як розрахувати потрібний об’єм
Багато хто вважає, що у великому казані можна готувати невеликі порції їжі. Однак не слід забувати: об’ємний посуд потребує багато часу для прогрівання. Тоді на скільки літрів вибрати чавунний казан? В середньому на порцію першої страви необхідний об'єм 1 л, другої — 0,75 л. Для невеликої кількості їжі краще купити казанок до п'яти літрів.
Котел для сім'ї, для компанії, для професійної кухні
Дізнатися, як правильно вибрати чавунний казан для обслуговування більшої кількості людей, допоможуть такі рекомендації:
- сім'ї з 2-3 членів достатньо 6-літрового казанка;
- на п'ятеро людей підійде об'єм 8 л;
- компанії з 10 чоловік знадобиться ємність з літражем 15 л.
Якщо планується готувати в ресторані або на багато людей, варто вибирати казанок об'ємом 30 літрів.
Форми чавунного казана
Існує два види казанів з чавуну: з плоским дном (схожі на класичний посуд) і трохи округлим. Який чавунний казан краще вибрати? Питання спірне.
Переваги та недоліки різних форм
Поширена думка: казанок повинен бути круглим, щоб забезпечувати рівномірний розподіл жару під час готування. Однак професіонали, які користуються посудом з плоским дном, не відзначають складнощів з розподілом жару, прилипанням або підгоранням їжі всередині посудини.
Єдина перевага посуду з рівним днищем — можливість поставити його на різні поверхні, готувати на газовій плиті. Який чавунний казан вибрати для багаття? Найзручніше з круглим дном, але кінцевий вибір залишається за користувачем.
Вибираємо казан для різних типів плит та умов
Казанок з товстими стінками дозволяє готувати страви на плиті та відкритому вогні. Чавун відмінно підходить для всіх типів плит і духовок.
Як вибрати казан для газу, індукційної плити, електричної плити, багаття
Для газової плити важливий об'єм посуду. Найкращим рішенням буде вибрати казанок на 6-7 л. Більш об'ємна посудина не зможе рівномірно нагріватися на газовій комфорці.
Електроплита здатна витримувати значну масу чавуну. Максимально рекомендований об’єм посуду — до 8 л.
Найскладніше питання: який чавунний казан вибрати для індукційної плити? Посуд з якісного чавуну сумісний з індукцією: матеріал має феромагнітні властивості. Для щільного прилягання до варильної поверхні (швидкого нагрівання) основа казанка має бути плоскою.
Що стосується багаття, то більше цікавить питання: який об’єм чавунного казана вибрати? Тут слід враховувати кількість відпочиваючих на природі.
Кращі виробники чавунних казанів
Висока якість посуду з чавуну приносить її виробникам особливу популярність. Таких компаній в Україні кілька: "Бризол", "Сітон", "Біол". Якщо виникне питання, якої фірми вибрати чавунний казан, варто віддати перевагу цим брендам.
Огляд популярних брендів та рекомендації
Biol — фірма, що випускає міцний та стійкий до пошкоджень кухонний посуд із чавуну. У виробництві застосовуються власні технології, які забезпечують тривалий термін служби виробів.
Brizoll — бренд, популярний у всьому світі. Компанія використовує новий підхід до виробництва чавунного посуду, контролює його якість.
Syton — виробник екологічних чавунних казанів, які не виділяють шкідливих речовин при нагріванні. До того ж вони рівномірно нагріваються, зручні при експлуатації.
Не знаєте, як вибрати хороший чавунний казан, купуйте продукцію відомих брендів з бездоганною репутацією. Тоді ймовірність натрапити на неякісний товар мінімальна.
Як вибрати чавунний казан для плову
Чавун чудово зберігає та передає тепло, за рахунок чого рис готується рівномірно. Перш ніж вибрати об’єм чавунного казана, варто врахувати, скільки людей потрібно пригостити. Для домашнього застосування підходять казанки не менше 8 л.
У разі відпочинку на природі або дачі плов доцільно готувати на відкритому вогні або пічці. Який чавунний казан вибрати для печі чи багаття? Звісно, сферичної форми. Вогонь буде рівномірно охоплювати стінки посудини, готуватиме продукти одночасно з усіх боків. Тому страва не підгорить навіть на сильному вогні.
І останнє, що залишилося дізнатися: який чавунний казан вибрати для газу, якщо плов доведеться готувати в домашніх умовах? Для газових плит підійде казанок напівсферичної форми із плоским днищем.
Зрозуміти, як вибрати чавунний казан, зовсім не складно. Достатньо буде ознайомитися з основними видами та характеристиками такого посуду. Наступний етап — обміркувати, де і як доведеться використовувати казанок. Приймаючи кінцеве рішення, варто віддати перевагу відомим виробникам, інакше можна натрапити на неякісну продукцію, яка негативно вплине на смак їжі. Найкращі та якісні казани від перевірених постачальників представлені в асортименті нашого магазину. Тож, якщо ви шукаєте, де купити чавунний казан, ми з радістю вам допоможемо!