При виборі казана необхідно враховувати характеристики посуду, особливості приготування їжі. При готуванні густих страв тепло в алюмінієвих казанах проводиться дуже нерівномірно. І навпаки, чавунні казанки однаково накопичують тепло, довго його утримують, поступово віддають у продукти. Який казан купити чавунний чи алюмінієвий, радимо вирішити після уважного ознайомлення з властивостями такого посуду.

Чавунний та алюмінієвий казан – плюси та мінуси

Казани з чавуну та алюмінію мають багато спільного: найкраще підходять для приготування плову та інших страв на плиті, відкритому вогні. Термін служби такого кухонного приладдя практично необмежений. Головні відмінності між виробами спричинені фізичними якостями металів. Зіставлення посудних властивостей дозволить визначитися, який краще казан чавунний або алюмінієвий.

Переваги та недоліки кожного типу казана

Чавунні казани найбільше підходять для томлення різноманітних страв через рівномірне поширення тепла. До інших їх переваг відносять:

  • кислотостійкість;
  • довговічність;
  • зносостійкість;
  • висока теплоємність.

Недоліки:

  • значна вага;
  • тривалий розігрів;
  • трудомісткий догляд.

Алюмінієві казани також досить поширені серед користувачів, оскільки мають безліч переваг:

  • висока швидкість нагрівання;
  • невелика вага;
  • доступна ціна.

Недоліки:

  • недовговічність;
  • нерівномірне нагрівання;
  • виділення канцерогенів (за надмірної температури).

Який казан вибрати чавунний чи алюмінієвий, варто вирішувати самостійно. При цьому слід врахувати призначення виробів, умови їх експлуатації.

Яка різниця між чавунним та алюмінієвим казаном?

Зносостійкий чавунний посуд служить десятиліттями, алюмінієвий — недовговічний: легко окислюється, при великому навантаженні деформується. Розподіл тепла в казанку з чавуну розмірений, ємності з алюмінію нагріваються нерівномірно. Що стосується маси, чавунні вироби важчі. Як наслідок, користуватися ними менш комфортно.

Які казані краще: чавунні чи алюмінієві?

Якщо порівняти зі звичайними алюмінієвими, чавунні казанки виділяються більшою теплоємністю, триваліше гріються, універсальніші у використанні. Купити чавунний казан недорого можна на нашому сайті.

Який казан краще для різних типів плит та умов

На газовій плиті зручніше приготувати їжу в чавунному казані зі знімною кришкою. Електроплита витримує істотну вагу чавуну, проте на ній бажано готувати за допомогою алюмінієвого казана. Для індукційних плит необхідний посуд з вираженими магнітними властивостями: їх мають чавунні казанки. У поході зручніше користуватися алюмінієвим посудом, оскільки він значно легший.

Як вибрати казан для приготування плову, супів та смаження

Якщо посуд необхідний для тривалого томлення їжі, найкращим варіантом буде чавунний казанок із товстими стінками. Тому відповідь на запитання, який казан краще для плову алюмінієвий чи чавунний, очевидна — лише з чавуну. У випадку варіння перших страв або швидкого смаження продуктів перевагу варто віддати алюмінієвому казанку.

Який казан краще для довгострокового використання?

Чавунний посуд не окислюється, при правильному догляді відрізняється необмеженим періодом експлуатації. Напередодні першого застосування його потрібно прожарити, після миття — витерти насухо, щоб уникнути виникнення іржі. Не допускається тривале зберігання страв у такому казанку. Рішення, який казан взяти чавунний або алюмінієвий, залежить від місця та особливостей застосування посуду.

Алюмінієві казани не потребують прожарювання. У процесі їх миття не можна застосовувати абразивну губку, агресивні мийні засоби. При дбайливому догляді такі казанки мають середню тривалість експлуатації.

Який афганський казан краще алюмінієвий чи чавунний?

Афганський казанок можна застосовувати замість скороварки. Завдяки щільно прилеглій кришці всередині посуду створюється підвищений тиск пари, їжа готується в рази швидше. Аварійний клапан захищає від критичного збільшення тиску всередині герметичної ємності.

Алюмінієвий афганський казан легший за чавунний аналог, займає менше місця. Через це його зручніше брати туристам у походи. Швидке нагрівання та охолодження продуктів у такому казанку ускладнює томлення страви. Для такого методу приготування їжі більше підходить аналогічна ємність із чавуну.

Точно відповісти, що краще алюмінієвий або чавунний казан, неможливо. Багато залежить від способу експлуатації кухонного інвентарю та страв, що готуються. Для належного приготування їжі за афганськими рецептами допускається застосовувати обидва варіанти казанків. Не сумнівайтеся, їжа безсумнівно вийде смачною, поживною, корисною для здоров'я.

На сайті Samei ви можете замовити казан для будь-яких ваших кулінарних завдань і потреб. В асортименті магазину — лише якісна продукція від перевірених постачальників за вигідними цінами!